Kuchnia tajska


 W egzotycznej kuchni tajskiej łatwo się zakochać, w zależności od rejonu jest ogromnie zróżnicowana, jednak idea wszędzie taka sama- dobór składników. Kucharze pracują wedle chińskiej sztuki łączenia pięciu składników- słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego. Smak słodki uzyskuje się za pomocą owoców, mleka kokosowego lub cukru trzcinowego, a za słony smak odpowiadają sosy: sojowe i rybne, ostry to nieprzebrana ilość odmian chili, smak kwaśny uzyskuje się przy pomocy limonki, cytryny i tamaryndowca, za gorzki odpowiada ogórek i niedojrzały melon. No i teraz wiadomo, dlaczego smak kuchni tajskiej określa się jako "pełny"- istna eksplozja smaków.


SMAK BANGKOKU

W stolicy Bangkoku można zakosztować wszystkiego- i to dosłownie wszystkiego. Na straganach, pływających targach czy nocnych marketach nie trudno znaleźć każde danie z różnych prowincji. Jednak środkowa Tajlandia ma też swoje smaki, dieta jest mniej ostra, bardziej słodka niż w innych prowincjach- dla turystów to dobry początek z kuchnią tajską

SMAK PÓŁNOCY

Północna Tajlandia to raj dla mięsożerców lubiących ostre smaki. Chłodniejszy klimat sprzyja hodowli zwierząt- przede wszystkim wieprzowiny, ale także wołowiny i drobiu, a także uprawie warzyw. Ze względu na dużą odległość od wybrzeży nie spotkamy tu ryb i owoców morza, co najbardziej kojarzy nam się z kuchnią tajska, ale uwaga, bardzo popularna jest kiełbasa :) nazywa się sai ua, i jest przepyszna.


SMAK POŁUDNIA

Południe krainy uśmiechu stoi owocami morza, kokosem i piekielnie ostrą papryczką chili, mięsa je się mało- jeśli już to króluje drób, wieprzowiny raczej nie spotkamy, ten rejon zamieszkiwany jest przez muzułmanów, a gorący klimat też dla zwierząt nie byłby łaskawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz