środa, 1 marca 2017

TAJSKA SAŁATKA Z POMELO

Ta sałatka z pomelo to idealna przystawka, na pewno się nią nie najesz, a zaostrza apatyk jak mało co. Jak to w kuchni tajskiej możesz znaleźć w niej wszystkie smaki- słodki cukier palmowy, ostre chili, kwaśne pomelo, ostry czosnek i imbir, no taka w punkt. Pamiętajcie o tym, ze chili przed dodaniem trzeba spróbować- bywa, że jest diablo ostre, a bywa też, że jest takie se.


SKŁADNIKI:

-1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra
-1 duży owoc pomelo, obrany ze skóry i białych błon
-pół papryczki chili, drobno posiekanej
-garść świeżej kolendry grupo posiekanej
-garść orzechów arachidowych prażonych, niesolonych, grubo posiekanych
-1 ząbek czosnku, zmiażdżony
-łyżeczka startego imbiru
-pół łyżeczki startego cukru palmowego
- sok z połowy limonki
-30 ml sosu sojowego

ZACZNIJ OD SOSU-  w moździerzu umieść czosnek, imbir, cukier palmowy, sos sojowy i sok z limonki, ucieraj około 10 minut, sos powinien być gęsty i klarowny.

W MISCE UMIEŚĆ cebulę, pomelo, chili, część orzechów oraz sos, dokładnie wymieszaj. Pozostaje tylko posypanie kolendrą i resztą orzeszków. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz